Što je potrebno za othranjivanje bebe divljeg zeca

 

Statistika u trenutku pisanja ovog teksta dovoljno govori: čak 38% beba divljih zečeva NIJE PREŽIVJELO ni prvih mjesec dana, jer se nalaznici nisu pridržavali naših savjeta ili nisu znali da metoda pravilne prehrane beba divljih zečeva postoji. Stoga vas molimo da pažljivo pročitate tekstove na ovim stranicama.

Ako beba ima manje od 500 grama, ovisna je o mlijeku svoje majke i najčešće neće jesti ni travu, ni sjemenke, ni voće i povrće… Stoga odmah nabavite zamjensko mlijeko za mačiće (u prahu), probiotik kapsule i špricu (bez igle). Jedino tako će beba preživjeti.

Sljedeće informacije možemo sažeti na:
  • hranite zečića zamjenskim MAČJIM mlijekom, a NE kravljim i sl!
  •  

  • obavezno koristite prObiotik! (pro-Life, Linex ili Ferzym)
  •  

  • izlječite zeca sirupom protiv kokcidija! (Sinersul, Sulotrim ili Bactrim)
  •  

  • divlja životinja nije kućni ljubimac - kada poraste, zečića treba prilagoditi za povratak u prirodu!

 

Zamjensko mlijeko za mačiće u prahu

Možete ga nabaviti u pet shopovima, poljoprivrednim ljekarnama ili kod veterinara.

Svaki veterinar i pet shop u Hrvatskoj može nabaviti zamjensko mačje mlijeko od dobavljača, čak i u manjem selu. Alternativa je nabavka putem web shopa Zooplus-a ili Pet centra, koji narudžbe šalju poštom diljem Hrvatske. Pri tome imajte na umu da će u oba slučaja trebati nekoliko dana da pošiljka dođe do vas.

U Srbiji, BiH i ostalim susjednim državama teže je doći do zamjenskog mačjeg (ili psećeg) mlijeka. U tom slučaju nalaznicima savjetujemo da kontaktiraju poznanike iz većih gradova svoje države ili poznanike iz Hrvatske, da im poštom pošalju zamjensko mačje mlijeko.

Preporučene marke zamjenskog mačjeg mlijeka (tim redom) su: Gimpet, Royal Canin, Beaphar, Trixie, ali može im se davati i bilo koja druga marka - ovdje smo naveli najčešće. Najbolji je Gimpet, a Trixie najmanje vole pa ga izbjegnite ako možete. Cijena 200 grama praha mlijeka (koncentrata koji se otapa u vodi) iznosi oko 60 kn (2 kg = 600 kn). Ako othranjujete 2 ili više zečića, preporučujemo da u Zooplus-u kupite piksu od 2 kg zamjenskog mlijeka Gimpet po povoljnijoj cijeni (2 kg = 340 kn).

Može poslužiti i zamjensko mlijeko za pse, ali samo kada je zeko teži od 500 grama. Tada mu slobodno kupite Brit Care zamjensko mlijeko za štence, koje je dvostruko jeftinije od bilo kojeg zamjenskog mlijeka za mačiće. Isto vrijedi i za nalaznike koji si financijski ne mogu priuštiti mačje mlijeko - tada je Brit Care pseće mlijeko dobra zamjena.

Beba mora početi jesti u roku od 36 sati od pronalaska! Ukoliko ne možete nabaviti zamjensko mačje mlijeko u roku od jednog dana, postupite prema uputama na ovoj stranici.

Probiotik

Npr. Linex, Prolife ili Ferzym, koje možete nabaviti u ljekarni za ljude (bez recepta). Služi za obnavljanje crijevne flore, a vrlo je važan kada je beba jako mala ili prima lijekove (kao što je Sinersul). Prolife kapsule (s prahom) su najlakše za doziranje: min 1/4 do 1/3 praha iz kapsule pri svakom hranjenju. Prah umiješajte u mlijeko, ali ne dok je još vruće, jer bi tako uništili dobre bakterije u probiotiku. U kasnijoj dobi (kada imaju preko 500 grama) možete im davati probiotik 1x dnevno.

 

Sinersul / Sulotrim / Bactrim sirup za djecu

Pokazao se najboljim protiv kokcidija, jer zečevi neke druge lijekove za životinje ne podnose. To je inače sirup za djecu, tako da ga možete kupiti u ljekarni za ljude. Izdaje se samo na recept, možete ga zatražiti od veterinara. No, ispunite li ovaj obrazac, udruga će vam sirup poslati poštom, ako je u mogućnosti. Terapiju ovim lijekom trebate provesti čak i kada zeko ne pokazuje znakove bolesti! (Sadržaj: 200 mg Sulfamethoxazol i 40 mg Trimethoprim).

Sinersul sirup, kao i prObiotik, jako je važno imati ako zec pokaže znakove bolesti, jer mu može spasiti život u zadnjem trenutku.

Immunoboost pasta za imunitet

Immunoboost je obvezan za bebe od 80 do cca 110 grama, jer su te bebe odvojene od majke s tek dan-dva starosti i bez njega gotovo sigurno neće preživjeti! Dođe oko 100 kn i jedna pasta je dostatna za 3 zečića. Može se nabaviti kod veterinara, ali i u većim pet shopovima. Možete ga nabaviti i preko web shopa Pet centra.

 

AD3E vitamin i suplement kalcija

Od prvog dana života zeko smije dobivati AD3E vitamin, a nešto kasnije i suplement kalcija za pravilan rast kostiju. Ali, ti se lijekovi daju u točno određenim količinama i razmacima, te uz velik oprez.

Možete pitati našu udrugu da vam pošalje ove lijekove, tako da ispunite sljedeći obrazac. Udruga će vam besplatno poslati paketić, ako je u mogućnosti. Na taj način trudimo se pomoći zečićima da ojačaju krhke noge i budu manje podložni fatalnim lomovima kostiju.

Paket sadrži: AD3E vitamin, suplement kalcija, Sinersul sirup i detaljne upute za doziranje.

 

Šprice bez igle (plastične) od 1 mL, 2-3 mL, 5, 10, i 25 mL

Možete ih kupiti u ljekarni za ljude ili kod veterinara, cijena im je par kuna. Za najmanje bebe uzmite one od 1 ili 2-3 mL. Pomoću šprice od 1 mL moći ćete izmjeriti i točnu količinu Sinersula. Također, kod jako malih beba (težine oko 100 grama) šprice od 1 mL su bolje od dudica, jer možete prisilno hraniti bebu istiskujući lagano sadržaj šprice (kap po kap), čak i ako beba još ne zna sisati.

Kasnije prijeđite na šprice od 2-3 mL, a onda i na one od 5 i 10 mL, ali važno je da vam mlijeko iz šprice ne izleti prebrzo u zekina usta. Pazite da mlijeko ne završi u nosu umjesto u ustima, jer može doći do po život opasne upale pluća! Kasnije je dobrodošla i velika zelena šprica marke Terumo (cca 25 mL).

Dudice

Samo za veće zečiće, koji već znaju sisati. Najbolje su dudice marke Beaphar. Pri kupnji pazite da vrh dudice nema kuglicu, jer im otežava hranjenje. Usta malih zečića su premala da bi u njih ušla dudica s kuglicom.

 

Šalica i mala žličica

Za doziranje i miješanje mlijeka s vodom i probiotikom.

 

Kuhinjska krpa, maramice

Za brisanje njuškica i zamatanje pri prisilnom hranjenju. Zeko mora početi jesti u roku od 36 sati od pronalaska. Ako odbija mlijeko i morate ga prisilno hraniti, pazite da mu mlijeko ne ode u pluća (hranite ga kap po kap!). Zeku nikada ne hvatajte za uši! I ne dižite ga na visinu iznad 20 cm, jer bi se pri skoku s takve visine mogao jako ozlijediti.

 

Kutija ili kavez

Za početak vam treba kutija u koju ćete smjestiti bebu divljeg zeca. Pazite, mogu skočiti neočekivano visoko pa kutiju pokrijte! Kada zeko poraste, trebat će vam kavez (poželjne dimenzije su 100 x 50 x 60 cm).

Preporučujemo da kavez kupite preko oglasnika. Kavez gore navedenih dimenzija u oglasniku dođe oko 200 kn. Ne isplati se davati mnogo više novaca za njega, budući da već za cca 290 kn preko interneta (ili osobno ako ste iz Zagreba/Pule/Rijeke/Osijeka) možete kupiti novi FOP kavez za glodavce Cavia 100 pocinčani 102x55x42cm.

 

Alternativa je naravno da mu sami napravite gajbicu, ili ogradite njegov kutak u vašem stanu dok ga othranjujete. Gajbicu koju vidite niže nalaznici su sami izradili od metalnih šipki i žice. Fotografije su objavljene uz dopuštenje nalaznika.

Pročitajte i česta pitanja o smještaju.

   

 

Stelja

Na dno kutije/kaveza nikako NE stavljajte pijesak! On bi im ušao u oči i usta. U najranijoj dobi zečića na dno postavite krpicu, a kad malo porastu poželjna je piljevina. Ako nemate piljevinu, možete staviti sloj novinskog papira prekriven sijenom ili slamom. Drvene pelete izbjegavajte, jer su valjkasti i po njima se skližu pa mogu strgati nogu (to vrijedi samo za divlje zečeve jer imaju krhke kosti, ne za druge životinje).

Divlje zečeve ne treba kupati, jer su jako čiste životinje. Za razliku od većine sisavaca, njihova koža i dlaka nemaju miris. Jedino što ima miris su njihova kakica i mokraća. Stoga kutiju/kavez držite urednim i čistite svaki dan. Ako imate više zečića, čistite 2 puta dnevno.

 

Ostalo

Ako je zeko teži od 250 grama, osim zamjenskog mlijeka za mačiće trebat će vam i ostala hrana: sijeno, trava, povrće, voće, sjemenke, grančice... Trebat će vam i zdjelice za mlijeko, vodu i sjemenke.