prObiotici i prEbiotici

 

Ovaj tekst, posebno dio o prObioticima, izuzetno je važan kod prehranjivanja beba divljih zečeva.

Tekst je vrlo edukativan i za primjenu kod drugih životinja, ali i ljudi.

Ravnoteža: Crijevnu mikrofloru čine “dobre” i “loše” bakterije. U zdravom živom biću one su u ravnoteži, što je važno za razvoj i održavanje imunološkog sustava. Ta ravnoteža se može poremetiti uslijed neke bolesti ili uzimanja antibiotika, jer antibiotici osim “loših” uništavaju i "dobre" bakterije. Probiotici i prebiotici u crijeva uvode “dobre” bakterije i tako omogućuju ponovno uspostavljanje ravnoteže.

Kao prvo, treba razlikovati pojmove prObiotik i prEbiotik. Oni slično zvuče, ali nisu isto.

 

U pojednostavljenom opisu:

PrObiotici su bakterije slične korisnim (“dobrim”) bakterijama koje žive u crijevima živih bića. Kunići i zečevi su posebno osjetljivi na nedostatak ovih bakterija. Te “dobre” bakterije su važne, jer:

PrEbiotici su hrana za “dobre” bakterije, kako bi se brže razmnožavale.

 

Malo stručniji opis:

PrObiotici su definirani kao jedna ili više kultura živih mikroorganizama koji, primjenjeni u ljudi ili životinja, djeluju korisno na domaćina, poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore. Budući da crijeva sadrže visoku koncentraciju bakterija, pretpostavlja se da se izvor ugljika - i energija potrebna za održavanje tako velike bakterijske biomase - može dobiti iz ugljikohidrata u izlučevinama "domaćina" ili iz ugljikohidrata koji nisu probavljivi u tankom crijevu. Ove selektivne hranjive tvari nazvane su prEbiotici, i definirani su kao neprobavljivi sastojci hrane koji korisno djeluju na domaćina pomoću selektivne stimulacije rasta i/ili aktivnosti jedne bakterijske vrste ili ograničenog broja bakterijskih vrsta u debelom crijevu, te tako poboljšavaju zdravlje. Primjer: Laktoza (ugljikohidrat tj. mliječni šećer) je prebiotik- hrana za bifidobakterije, koji pospješuje njihovo razmnožavanje.

 

Kada upotrijebiti prObiotike ili prEbiotike

Crijevna flora, odnosno ravnoteža mikroorganizama koji tamo žive, može se poremetiti uslijed neke bolesti ili uzimanja antibiotika, jer antibiotici osim "loših", uništavaju i "dobre" bakterije u crijevima. Stoga, ako kunić dobiva antibiotike ili ima proljev, odnosno ako prehranjujete bebu divljeg zeca zamjenskim mačjim mlijekom, davanje prObiotika ili prEbiotika će pomoći da se ponovo uspostavi ravnoteža crijevne flore. Pri tome prObiotici ipak puno brže djeluju. Treba napomenuti da je uvijek potrebno otkriti uzrok - zašto kunić ili zec ima proljev!

Dakle, probiotike i prebiotike koristite kod terapije antibioticima, za sprječavanje proljeva i drugih probavnih smetnji, vraćanje (poticanje) apetita, te prevencije svega navedenog.

Kako izgledaju? U obliku praha - prEbiotici (hrana dobrim bakterijama) dolaze kao prah u kutiji, a prObiotici (dobre bakterije) kao prah koji se nalazi unutar malih kapsula.

PRO-DIGEST, koji vam je vjerojatno poznat, je prEbiotik, tj. hrana za bakterije. Ako u crijevima nema dovoljno “dobrih” bakterija - on nema što hraniti. Zato se u tim situacijama koristi probiotik, tj. izravno se unose “dobre” bakterije, kako bi se obnovila crijevna mikroflora.

S obzirom da u Hrvatskoj nema prObiotika posebno namijenjenih našim životinjicama, dobro će poslužiti i oni koje možete nabaviti u običnoj ljekarni, za ljude. Cijene su od 40 do 80 kn. PrObiotik koji smijete dati vašem kuniću ili bebi divljeg zeca je generalno svaki koji se smije dati djeci.

Prema sastavu kojeg smo do sada uspjeli istražiti, najbolji bi bio Linex, ali dobro će poslužiti i Ferzym ili Prolife. Svaki od njih ima i posebno pakovanje za djecu. Pro-life je zbog posebnosti kapsule najlakši za doziranje, jer jednu kapsulu možete podijeliti u nekoliko dijelova.

 

Sastav je sljedeći:

LINEX (prObiotik)

Kapsula sadrži najmanje 2 milijarde živih liofiliziranih mliječno-kiselih bakterija:

 • Lactobacillus acidophilus
 • Bifidobacterium animalis subsp. lactis.

Ostali sastojci:
Sadržaj kapsule: inulin, oligofruktoza, bezvodna laktoza, mikrokristalična celuloza, krumpirov škrob, magnezijev stearat
Kapsula: hipromeloza, bojila: željezov oksid, žuti (E172) i titanijev dioksid (E171).

FERZYM PLUS (prObiotik)

7 milijardi živih bakterija u kapsuli:

 • Bifidobacterium bifidum
 • Propionbacterium schermani
 • Streptococcus thermophilus
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus lactis
 • Lactobacillus ramnosus
 • Lactobacillus helveticus

Ostali sastojci: Inulin 4,7mg; Akacija 4,7mg; Baobab 4,7mg; Kalcij 27,78mg; Fosfor 20,82mg; Magnezij 417,50 mcg; Mangan 6,95 mcg; Željezo 26,00 mcg; Cink 5,80 mcg; B1 0,70 mg; B2 0,80 mg; B6 1,00 mg; B12 0,50 mcg; PP (niacin) 9,00 mg; Pantontenska kiselina 3,00 mg

Napomena: Neka vas ne ometu nepoznate tvari poput akacije, baobaba, inulina i sličnog, jer to su prEbiotici koji izravno pospješuju rast bakterija koje su sastavni dio ovih kapsula. Svaka tvar ima svoju ulogu.

PROLIFE (prObiotik) - najlakši za doziranje kod životinja

Bacillus coagulans (Lactobacillus sporogenes) u količini od 300 milijuna živih bakterija sposobnih za razmnožavanje, Vitamini B skupine (tiamin hidroklorid B1, riboflavin B2, piridoksin hidroklorid B6, cijanokobalmin B12)

Sadrži i prebiotik glukooligosaharid.

 

Doziranje:

Za sve probiotike vrijedi da bi dnevna doza trebala biti sadržaj jedne kapsule. Sadržaj se pomiješa s vodom ili hranom koja se daje kuniću/divljem zecu.

Za kuniće: bilo bi dobro dnevnu dozu podijeliti na barem dva dijela.

Za bebe divljih zečeva: u svaki obrok zamjenskog mačjeg mlijeka umiješati otprilike četvrtinu kapsule.

Teške probavne smetnje kod kunića i zečeva: preporučujemo da određenu količinu praha iz kapsule probiotika otopite u što manjoj količini vode. Dakle, ako je kunić/zec vrlo loše, otopite u šalici prah iz kapsule u doslovno par kapi vode i sa špricom od 1 mL (ili 3 mL) uvucite tu malu količinu vode s probiotikom pa mu dajte prisilno u usta (gurnite vrh šprice u kut usta i stisnite sadržaj da ne iscuri van). Nakon toga mu obavezno masirajte trbuh.

Zapamtite: Nakon što otvorite jednu kapsulu, morate ju potrošiti unutar 24-48 sati. Razlog je što njenim otvaranjem bakterije postaju aktivne i uskoro neupotrebljive (prah se pretvori u jedinstvenu smjesu).

 

Gdje nabaviti?

PrObiotike ima svaka ljekarna za ljude, dok prEbiotike možete nabaviti kod veterinara i u Pet shopovima.

I za kraj, ove informacije su skupljene po zagrebačkim ljekarnama, njemačkim sajtovima o kunićima, u razgovoru s njemačkim veterinarima i jednom biologinjom koja dugi niz godina uspješno odhranjuje bebe kunića i zečeva koji su ostali bez majke. A da i sami možete usporediti, evo sastava prObiotika koji će veterinari u Njemačkoj preporučiti kada je potrebno obnoviti crijevnu floru kunića:

BENE-BAC PLUS gel/prah (prObiotik)

20 milijuna živih bakterija po gramu:

 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus fermentum
 • Lactobacillus acidophilus fermentum
 • Lactobacillus plantarum
 • Enterococcus faecium
 • Bifidobacterium bifidum
 • Pediococcus acidilactici

ili za zamjenu,

OMNIFLORA (prObiotik u inozemstvu)

1 kapsula sadrži:

 • Lactobacillus gasseri (20-200 milijuna bakterija)
 • Bifidobacterium longum (20-200 milijuna bakterija)

Preporučena doza: sadržaj jedne kapsule dnevno